Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Ambachten
Hongaarse Muziek
Online Radio
Online videoclips
Verjaardagslied (H)
Songteksten (H)
Hungarian Folk & Gipsy
Hongaars Klassiek
Musea
Exposities
Hongaarse Films
Beroemde Hongaren
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Helemaal het roer om
Bungalow net
Album printer-De leukste foto's in een album
Szabad fold natuurvakanties
Hongarije.diamental.nl
Hongaarse Muziek

Authentieke Folkloristische Hongaarse muziekHongarije heeft een opmerkelijk aantal grote musici voortgebracht. In het Muziekpedagogisch Instituut in Kecskemét maken heel wat buitenlandse studenten kennis met de wereldberoemde muziekpedagogische methode van de hier geboren musicus Zoltán Kodály. Deze wordt, samen met Béla Bartók, gezien als één van de stichters van de moderne Hongaarse muziek. Ook Franz Liszt is van Hongaarse origine. Bekende Hongaarse operette componisten zijn o.a. Lehár Franz en Kálmán Imre. Er was een tijd dat grote Amerikaanse orkesten geleid werden door Hongaarse dirigenten...

Hoewel de populaire Hongaarse radiozenders ieder jaar meer buitenlandse muziek laten horen (voornamelijk Engelstalig) heeft de unieke Hongaarse volksmuziek kans gezien tot ver in de 20e eeuw te overleven. Veel volksliederen zijn een maatschappelijk geaccepteerde uitlaatklep voor individuele gevoelens: van blijdschap en gelukservaringen tot ongelukkige liefdes, misoogsten, armoede, gevangenschap, tegenslagen en ongevallen. En daar hebben de Hongaren hun deel van gehad.

Er zijn tevens een aantal specifiek hongaarse muziekinstrumenten. De cimbaal is het muziekinstrument van de Hongaarse en Roemeense zigeuners. Bij grotere shows op Kiss Tanya is soms een Hongaarse citera-speelster te beluisteren. Tijdens zo'n show is het niet ongewoon dat een groot scala aan 'Magyar Nóta' voorbij komen en de ingehuurde accordionist/organist voor de aanvang van de maaltijd het Hongaarse volkslied ten gehore brengt.

Er is een inmiddels groeiend aantal zenders die online muziek bieden. Om dit te beluisteren is uiteraard een redelijke snelle verbinding nodig. Voor de liefhebbers van Hongaarse muziek met die mogelijkheid heb ik hier een aantal internet-radiozenders verzameld, met hun internetadres(op de naam klikken), keuzeknop voor muziek en bijzonderheden.

Veel luisterplezier!


Lees meer over de Geschiedenis van de volksmuziek

Advertentie
Vakantie in Hongarije online boeken
Een bestaan als expatriate
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
emigratieboek
Voor redelijke prijzen en optimale service
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl