Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Ambachten
Hongaarse Muziek
Hongaarse Dans
Musea
Exposities
Hongaarse Films
Fateless
Hukkle
Beroemde Hongaren
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Helemaal het roer om
Album printer-De leukste foto's in een album
Bungalow net
emigratieboek
Szabad fold natuurvakanties
Hongarije.diamental.nl
  • Hukkle van György Pálfi

HukkleHukkle is het debuut van de jonge Hongaarse filmmaker György Pálfi. Deze, zeker niet alledaagse film uit 2002, was zaterdag 28 oktober 2006 om 00.15 uur bij de NPS op Nederland 2 te zien. György Pálfi (1974) studeerde in 2000 af aan de filmacademie van Boedapest. De film Hukkle won de debuutprijs en de kritiekprijs tijdens de Hongaarse Filmweek, de debuutprijs in San Sebastián en een European Film Award voor Discovery of the Year 2002. Een 'must' voor een Hungarofiel als ik...

Geheel onvoorbereid installeerde in me op dit late tijdstip voor de TV, en eerlijk gezien weet ik niet of ik het geduld gehad zou hebben om de film af te kijken wanneer de beelden van het Hongaarse platteland niet dat 'thuisgevoel' hadden gegeven. De beelden van de natuur waren overigens schitterend en herkenbaar, en de manier waarop ze in beeld gebracht werden kan op zijn zachtst gezegd uniek genoemd worden. Er wordt extreem ingezoomd op details, waarbij mieren en mollen beeldvullende beesten worden en de ooievaar het dorp vanaf zijn nest bekijkt. Dit wordt zodanig gefilmd dat je de illusie krijgt met de vogel mee te kijken.

In eerste instantie komt de film meer over als een natuurdocumentaire, met de sfeer van een dag in Hongarije, en lijkt er niet veel te gebeuren. Dit effect wordt nog versterkt door het feit dat er geen woord gesproken wordt. Het enige 'menselijke' geluid is afkomstig van de oude man Jozsi Cseklik, die zich op een wankel bankje voor zijn huis geïnstalleerd heeft en terwijl hij zit te hikken ( Hukkle - uit te spreken als ‘hoeklèh’), zo ongeveer het hele boerendorp (Ozora) voorbij ziet paraderen.

De dieren en planten krijgen in deze film even veel aandacht als de mensen, wat nog wordt versterkt door de bijzondere geluidseffecten; alles ritselt en suist. Je kunt zelfs het gras horen groeien. Je krijgt bijna de neiging om met het lome ritme mee te gaan en in slaap te sukkelen en daarbij het plot te missen. Overigens loopt zelfs de wakkere kijker een grote kans het moordcomplot te missen, doordat deze achter de dagelijkse handelingen schuilgaat en vrijwel geheel geïntegreerd wordt in de dagelijkse beelden. Niet voor niets zei Pálfi over zijn film:

"Het belangrijkste in de film is juist wat je niet ziet. Er gebeurt van alles buiten beeld maar de camera kijkt altijd net de andere kant op. Er wordt precies omheen gefilmd. De losse scènes, waarin weinig lijkt te gebeuren, volgen elkaar op en de kijker moet zelf de verbanden leggen. Zo ontstaat er pas een verhaal, in je hoofd. Je moet de film begrijpen zonder dat hij uitgelegd wordt. Aan het eind zou je moeten weten wat je gezien hebt, maar het verhaal speelt verstoppertje."*

Er zit een behoorlijke dosis (droge) humor in de film, die waarschijnlijk niet door iedereen gewaardeerd zal worden, zoals een bij die wordt fijngeknepen en een mol die ondergronds door een spade wordt gespiest. De laag overvliegende straaljager zorgt voor een spannend moment waarbij de contrastrerende doodse stilte daarna de hoop opwekt dat de oude man door de schrik van zijn hik is genezen..


De humor van de film is overigens terug te zien op de gelijknamige website, waar in eerste instantie weinig informatie lijkt te staan, maar zodra je de muis op de flash-animatie houdt komen er allerlei details tevoorschijn, zoals bijvoorbeeld het silhouet van het varken, dat blaft als een hond. Jammer vind ik het wel dat het beeldeffect hier ten koste gaat van de informatie. Wanneer je voor de html kiest, kun je in het engels de verhaallijn lezen.

Klik op de afbeelding hiernaast om de DVD te bestellen.

Taxidermie uit 2005 is de opvolger van Hukkle en "shockeerde op het filmfestival van Cannes ".
* bron: filmkrant.nl

Advertentie
Steen in de rivier
Vakantie in Hongarije online boeken
Last minute vakanties
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Emigratie Handboek
Voor redelijke prijzen en optimale service
Adverteren op deze site
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl