Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Ambachten
Hongaarse Muziek
Hongaarse Dans
Musea
Exposities
Hongaarse Films
Beroemde Hongaren
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Helemaal het roer om
Bungalow net
Vakantie in Hongarije online boeken
Szabad fold natuurvakanties
Hongarije.diamental.nl

Roma DANS- EN ZANG weekend

Van 4 t/m 6 juli 2008 vonden in de Uelenspieghel (Uffelte – Drenthe) onder de bezielende leiding van Gusztáv Balázs en Elsa Balázs dansworkshops plaats, onder muzikale begeleiding van zigeunerorkest Maljaki Luludji (Wilde Bloem). De Zigeunerdansen waren o.a. Hongaars, Roemeens en Oriëntaals. Samen met het orkest werden er liedjes gezongen in de Zigeunertaal (Romanes).


Gustev en Elsa

Gusztáv Balázs is in Hongarije uitgeroepen tot de beste danser op Zigeunergebied en promoveerde als eerste Roma aan een Hongaarse universiteit. Daarvoor deed hij uitvoerig onderzoek naar vooral dans, zang en muziek van de Roma in Hongarije. Al in zijn jeugd behaalde hij in Hongarije de titels 'Nationaal Jeugdkampioen Zigeunerdans' en meermaals 'Gouden Sporen'.

Elsa Balázs Grollé (zangeres/danseres), zijn echtgenote, is gespecialiseerd in verschillende stijlen zigeunerdans en ook zij heeft zich totaal toegelegd op het onderzoeken van Roma dans en zang. Samen reizen ze regelmatig naar het buitenland om de dans, zang en oude tradities te onderzoeken en er over te schrijven.

Onderstaand verslag is van één van de deelnemers:

Een zandpad in en vervolgens kwamen we uit bij 'de Uelenspieghel'. Wat een heerlijke ruimte om te kamperen en om te genieten van de gastvrijheid! Wij gingen er naar toe om het zigeunerweekend, met dans en zang bij te wonen. Gusztáv en Elsa Balázs waren het bezielde dansechtpaar dat ons wat Hongaarse en Roemeense zigeunerdansen bij zouden brengen. Bij Karin van der Knoop dansten we Egyptische zigeunerbuikdans. Van Oost Europa naar Egypte was een grote stap!

De bewegingen van de Hongaarse dans zijn klein; op de breedte van 3 planken beweeg je je! En dat moet ook wel omdat er zoveel snelheid in zit. Alle energie moet snel naar de voeten. Bij Orientaals maak je stromende bewegingen die door je hele lichaam golven. Het op en neer golven van de buik alsof je aan het kameelrijden bent valt niet mee! Karin heeft gezegd dat je buik hier gewoon gezien mag worden. De jonge meiden uit de groep doen het prachtig.

Bij de Hongaarse dans speelt de vrouw heel subtiel het spel van aantrekken en de man hinderen tijdens de dans. Ze kijkt de man daarbij niet aan, maar hij voelt haar aanwezigheid.

De Roemeense zigeunerdans is heel snel en virtuoos. Waldo Koor geeft les in de mannenpassen, ook enkele vrouwen (docenten) leren hier de klapfiguren mee. Die mannelijke krachtige energie maakt het ons beginners soms lastig vanwege het harde stampen en klappen. Maar er wordt zeer gestructureerd lesgegeven door de docenten en iedereen krijgt de kans om het te leren.

Optreden van Maljaki Luludji die ook voor de muzikale begeleiding zorgdenHet oefenen op de zang en muziek van de Hongaarse muzikanten is geweldig leuk. Zij zetten vol overgave hun lied in en dan ziet Gusztáv ons iets niet goed doen en is het Stop! en daar gaat hun mooie liedje. Maar ze beginnen gewoon weer overnieuw, keer op keer.

De jongeren in de groep zijn in de meerderheid en dat maakt het weekend heel pittig en levendig. Vanwege het prachtige weer kan iedereen binnen en buiten aan zijn trekken komen. De voorstelling is met een kleine bezetting, een afwisselend geheel, prachtige zang die vol overgave de hele zaal vult. Je kan bij Zigeunerdans niet stil blijven zitten. Na afloop wordt met het publiek gedanst, de Zigeunerdans gaat over in Internationaal en wordt ook nog aangevuld met mooie Tango, gedanst door enkele bezoekers.

Op zondag beginnen we weer fris met herhalen: bij Hongaars, let op! geen heupen, bovenlijf blijft stil en bij Roemeens, waar zijn jullie heupen?, daar dus weer wel! De Roma Csárdás, een zigeunerparendans, geeft dit weekend een warm tintje; hier mag je samen dansen in gesloten danshouding. Bij de andere stijlen sta je tegenover je partner zonder hem/haar aan te raken. Het samen dansen geeft mij altijd weer een extra blij gevoel.

Gusztáv en Elsa brengen ons het gevoel over dat zigeunerdans speciaal is en puur moet blijven! De levende muziek draagt daar ook echt toe bij en het dansen op hartstochtelijke zang is heel stimulerend. Zelfs voor mijn vriendin die nooit danst is dit weekend een geslaagd weekend geweest. Een groot compliment!

Marieke Kwantes


Het echtpaar geeft les in binnen- en buitenland. Naast workshops en wekelijkse lessen (ook internationaal) aan verschillende leeftijdsgroepen is er de zigeunerdansopleiding Romano Kheljipo in Utrecht, wat uniek is in heel Europa!

Čerga is de naam van de stichting, waaronder de diverse groepen vallen. Voor meer informatie over Stichting Čerga, Maljaki Luludji, Romano Kheljipo, workshops en andere vragen: Roma (Zigeuner) taalcursus, projecten op scholen, danskampen in Uffelte, workshops en nog veel meer kunt u info aanvragen op telefoonnummer 030-6910929 of door te mailen naar balazs@planet.nl


U kunt ook een kijkje nemen op: http://www.werelddans-utrecht.nl/cerga/

Advertentie
Steen in de rivier
Last minute vakanties
Album printer-De leukste foto's in een album
Effe weg_supervoordelige busreizen
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Emigratie Handboek
Voor redelijke prijzen en optimale service
Adverteren op deze site
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl