Hongarije biedt een ruim aanbod aan restaurants (étterem) met zowel een traditionele als een internationale keuken. Voor westerse begrippen is het eten in Hongarije over het algemeen spotgoedkoop.
Op het platteland vindt men de traditionele csárda, waar het eten vaak goedkoper en lekkerder is dan in de toeristische streken. De csárda was vroeger een pleisterplaats voor Hongaarse koe- en schaapsherders, en zelfs struikrovers, die er kwamen eten, drinken en overnachten. Het eten was eenvoudig en werd buiten bereid in traditionele, altijd gewitte, stenen ovens. Soms op open vuur.
Eten en drinken zijn in Hongarije een integraal deel van het leven, net als in voorbije dagen. De maaltijd is een ritueel en niet alleen de gelegenheid om de maag vol te krijgen.
We noemen in deze rubriek enkele restaurants met traditionele keuken. Als u een restaurant met traditionele keuken weet, die de vermelding waard is, laat het gerust even weten.
Kiss Tanya en Vendéglő. De Vendéglő is gelegen langs de E5, bij kilometerpaal 120 en biedt u smakelijke (streek)gerechten tegen een lage prijs. Ter hoogte van kilometerpaal 125 langs dezelfde E5 loopt een zandpad naar Kiss Tanya waar, naast een folkloristische paardenshow, traditioneel Hongaars eten wordt geserveerd. Het aanbod is, afhankelijk van de grootte van de show en het aantal bezoekers, royaal en varieert van bográcsgoulash tot varken aan het spit.
Betyár Csárda, gelegen langs de grote weg naar Csongrád in het dorpje Gáter. De gerechten zijn iets duurder dan bij Kiss Tanya, maar het restaurant is nieuwer en ruimer en 1x in de week hebben ze levende muziek.
|