Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Hongaarse Keuken
Paprikagerechten
Restaurants
Hongaarse Wijnen
Levensmiddelen
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Album printer-De leukste foto's in een album
Kiss Tanya, Folkloreshow met traditionele maaltijden
Hongarije Toerisme Startplezier
Hongarije Toerisme Zoekvinden
Hongarije.diamental.nl
Levensmiddelen en boodschappen doen in Hongarije

Hongarije heeft zijn eigen, traditionele eetcultuur en levensmiddelen- (élelmiszerek in het Hongaars). Nederlanders die voor het eerst dit land (willen) bezoeken en er een 'wat de boer niet kent' mentaliteit op na houden is er echter goed nieuws. Sinds de toetreding tot de EU worden de verschillen met Nederland wat dat betreft steeds kleiner.

Grote winkels van buitenlandse investeerders rijzen als paddestoelen uit de grond; de Duitse Lidl, de Engelse Tesco, de Franse Cora, om er maar eens een paar te noemen. Er is zelfs een variant van de Makro, nl. de Metro, waar op vertoon van een Nederlandse makro-pas gewinkeld kan worden. Met name de Lidl heeft veel producten die ook in Nederland te verkrijgen zijn.

Voor de Hongaren staat het boodschappen doen gelijk aan een gezellig uitje, waar je met een beetje geluk de plaatselijke roddels uit kunt wisselen. Wat nu nog opvallend is, is het aantal van kleine winkeltjes in één enkele gemeente, maar net als voorheen in Nederland zal het onvermijdelijk zijn dat het verschijnen van de supermarktgiganten gepaard zal gaan met het verdwijnen van de kleinere, plaatselijke levensmiddelwinkeltjes.

De supermarktgiganten zijn vaak 24 uur per dag open (behalve op officiële feestdagen) en vanaf de grotere (tol)wegen makkelijk te bereiken. Ze gaan gepaard met geldwisselkantoortjes (meestal tot 20.00 's avonds open) waar bovendien een betere koers gegeven wordt dan bij de banken of grenswisselkantoren. Gemak dient de mens en het parkeerterrein van deze winkels staan dan ook zelden leeg. Vergis je niet, voornamelijk auto's met Hongaarse nummerplaten!

De kaas is over het algemeen vrij smakeloos, vergelijkbaar met de jonge kaas bij ons. Stroop en rietsuiker heb ik nog niet kunnen vinden en de pindakaas is prijzig (ongeveer 4 euro) en bleek. Olijfolie wordt steeds populairder maar kost nog 2x zoveel als in Nederland. Stroopwafels kun je bij de Tesco kopen, maar speculaas en ontbijtkoek (nog) niet.

Kortom, Wanneer u ergens niet buiten kunt, kunt u natuurlijk geen risico lopen en desbetreffend artikel meenemen, maar u hoeft echt niet uw wagen vol te laden met levensmiddelen. Voor de prijs hoeft u het over het algemeen ook niet te doen.Advertentie
zet m op voor Es
Last minute vakanties
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
Working in Tourism
Vakantie in Hongarije online boeken
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl