Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Hongaarse Keuken
Paprikagerechten
Restaurants
Betyár Csárda
Kiss Vendéglő
Gundel Étterem
Hongaarse Wijnen
Levensmiddelen
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Traditionele Hongaarse keuken in een landelijke omgeving
Kiss Tanya, Folkloreshow met traditionele maaltijden
Vakantie in Hongarije online boeken
Hongarije Toerisme Startplezier
Hongarije Toerisme Zoekvinden
Hongarije.diamental.nl
Gundel Étterem - Exclusief restaurant in Boedapest

Hoewel het waarschijnlijk boven het budget van de gemiddelde vakantieganger gaat, mag het Gundel restaurant, als meest luxe en exclusieve restaurant van Boedapest, niet op deze site ontbreken. Het restaurant is een must voor liefhebbers van traditie en chic, en gelegen vlakbij het Heldenplein. Niet zo goedkoop als de doorsnee Hongaarse restaurants, maar voor buitenlandse gasten best te doen.


De naam Gundel komt namelijk voor op menig menukaart in de Hongaarse streekrestaurants als Palacsinta Gundel módra (Pannenkoek op de manier van Gundel). Dit, zwaar op de maag vallende, desert bestaat uit een flensje, gevuld met gemalen noten en overgoten met warme chocoladesaus, uiteraard volgens een recept van Gundel. Károly Gundel was ook de schrijver van een aantal kookboeken, waarvan zelfs de Engelse en Duitse vertalingen als zoete broodjes over de toonbank gingen."The Art of Catering" en "The Little Hungarian Cookbook" zijn twee engelse titels van kookboeken van zijn hand.

Het restaurant, dat inmiddels internationale faam heeft, is begonnen als familiebedrijf, gesticht door János Gundel in 1879. De zoon, Károly Gundel was eerst bij zijn vader in de leer geweest en had zich inmiddels opgewerkt tot manager van het Palace Hotel in Tátralomnic, een plaatsje in het Tatra Gebergte. Toen zijn vader in 1910 met pensioen ging, nam hij het restaurant over, en voerde een aantal veranderingen door die het resaturant zijn huidige allure gaven. Zo huurde hij in eerste instantie zangers en muzikanten in om zijn gasten te vermaken. Later werden dit zelfs hele orkesten en operagezelschappen. In de tuin van het restaurant werden aparte ruimtes gecreëerd voor privé-gezelschappen en het exclusieve restaurant werd gereserveerd voor de toplaag van de samenleving. Toen de koning van Italië, Victor Emanuel, in 1937 Hongarije bezocht, stelde de regering Gundel aan om de receptie in Székesfehérvár te verzorgen.

Hoewel het restaurant inmiddels is overgenomen en niet meer in de familie is, draagt het nog steeds de naam Gundel en is het menu gebaseerd op de traditionele Hongaarse keuken, zoals in de tijd dat Károly Gundel er nog de scepter zwaaide. 's Avonds speelt er nog steeds een zigeuner-ensemble bij de gasten aan de tafels. Het restaurant verzorgtnog steeds de catering van feesten en partijen, waarbij gestreeft wordt de 19e eeuwse sfeer te doen herleven. Uiteraard tegen 21e eeuwse prijzen.

Het restaurant is uitgebreid met een boetiek, waar o.a. kookboeken en een boek over de historie van Gundel te verkrijgen is, maar ook dingen als stropdassen en spelden met twee olifanten, het Gundel-logo, en flessen met Gundel wijnen & Hongaarse Abrikozen Pálinka.


Het Gundel Étterem (Restaurant) in Boedapest is gelegen aan de Pest-zijde, nabij het Városliget (Stadspark) en het Állart-kert (Dierentuin).


Gundel Étterem Állatkerti út 2. Budapest, 1146 - Tel. +36-1 468 40 40 - Fax: +36 1 342 2917 - Email: info@gundel.hu - Website: www.gundel.hu


Voor de koks onder ons: één van de vele internet-recepten van de Gundel Palacinta


Tot eind november wordt de 50ste sterfdag van Károly Gundel herdacht. Met verschillende programma's op de Budapesti Gazdasági Föiskola en in het Handels en Gastvrijheidsmuseum in Boedapest. Meer Info

Advertentie
zet m op voor Es
Last minute vakanties
Album printer-De leukste foto's in een album
Live and work abroad
Voor redelijke prijzen en optimale service
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
emigratieboek
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl