Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Godsdienst
Kerstening
Mariaverering
Pálosok - oorsprong
Pálosok - geschiedenis
Pasen - Húsvét
Monumenten
(Volks)gebruiken
Mythen & Legenden
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Helemaal het roer om
Bungalow net
Album printer-de leukste foto's in een album
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
World Volunteers
Hongarije.diamental.nl

Godsdienst in Hongarije

Van vastenperiode naar Pasen (Húsvét)

De veertig dagen van het vasten worden in Hongarije Nagyböjt genoemd. Gedurende deze veertig dagen, die zijn aanvang neemt op Aswoensdag, is het verboden om vlees te eten. Daarom wordt de dag vóór Aswoensdag bij de Hongaren 'húshagyó Kedd' genoemd (Vastenavond), wat zoveel betekent als 'vleesverlaten dinsdag'.

Op Goede Vrijdag (nagy-péntek), de soberste dag van het Vasten, werd er in bijna het hele land volledig gevast. Tegen de tijd dat het Goede Vrijdag was, was het huis schoon, het bakken compleet en de eieren gedecoreerd. In sommige reionen werden de eieren alleen op Goede Vrijdag gedecoreerd.

Pasen is de belangrijkste Christelijke feestdag, waarop men de opstanding van Jezus uit de dood viert, nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Na de een veertigdagen vastenperiode, beginnend op Aswoensdag, en eindigend op Paasmaandag, vieren de Rooms Katholieken de opstanding van Jezus.

De zaterdag na Goede Vrijdag, Heilige Zaterdag (Nagyszombat) was - en is nog steeds- de dag van de zegening van het voedsel. Eeuwen geleden was het gewoonte om de daarop volgende dag (Palm Zondag) takken en verscheidene bloemen van het nieuwe seizoen te zegenen. Aan deze zegeing ontleent Hongarije de naam Bloemen Zondag (Virágvasárnap).

Het paasfeest zelf wordt ook wel het Festival van het vlees genoemd (Húsvét) omdat op deze dag voor het eerst na de 40 dagen vasten vlees gegeten mag worden.

De eerste predikers van het Christendom beschouwden het ei namelijk als het zinnebeeld van de opstanding van Christus. Uit het ei - het graf van Jezus - kwam nieuw leven. Van het gezegende voedsel werd geloofd dat het de gelovigen beschermde tegen de verleiding van hebzucht.

Het ei is tevens een symbool van nieuw leven. Uiteraard beperkt het beschilderen van paaseieren zich niet tot Hongarije maar is dit een traditie in heel Europa. Het verschil zit meer in de manier waarop dit gedaan wordt. De kleuren en motieven verschillen vaak zelfs per streek.

De eigenlijke reden waarvoor de eieren in Hongarije gedecoreerd worden is Paas Maandag (Locsolkodás), de dag waarop de vrouwen geheel volgens Hongaarse traditie onthaald werden op een gedicht en een plens water, wat ze geacht werden te belonen met o.a. een gedecoreerd ei.

Pasen valt niet elk jaar op de zelfde (zon)dag, maar op de eerste zondag die volgt op de volle maan na het begin van de lente. Na de koude winter waarin alle voedsel van het vorige jaar is opgegeten gaat de natuur opnieuw beginnen. Dieren krijgen jongen, bomen en bloemen gaan bloeien, kuikens komen uit hun ei. Vandaar dat Pasen ook wel wordt gezien als een lentefeest. In sommige landen (bijvoorbeeld Spanje en Zwitserland) worden nog Paasvuren ontstoken: de koude geesten van de winter worden weggejaagd en de lente verwelkomd.

Paasdata van de komende 5 jaren;

8 en 9 april 2007
23 en 24 maart 2008
12 en 13 april 2009
4 en 5 april 2010
24 en 25 april 2011


Klik hier voor een volledige beschrijving van deze 'Locsolkodás' traditieAdvertentie
zet m op voor Es
Last minute vakanties
Vakantie in Hongarije online boeken
Adverteren op onze site
Kiss Tanya, Folkloreshow met traditionele maaltijden
Voor redelijke prijzen en optimale service
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
emigratieboek
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl