Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Godsdienst
Kerstening
Mariaverering
Pálosok - oorsprong
Pálosok - geschiedenis
Pasen - Húsvét
Monumenten
(Volks)gebruiken
Mythen & Legenden
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Helemaal het roer om
Bungalow net
Album printer-de leukste foto's in een album
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
World Volunteers
Hongarije.diamental.nl
St. István en zijn rol bij de Kerstening van Hongarije

Standbeeld van Istvan in KiskunfelegyhazaDe bekering, ofwel Kerstening, van Hongarije begon bij Taksony en werd uiteindelijk onder koning István voltooid. Volgens de legende zond paus Silvester II in januari 1001 een prachtige met juwelen bezette gouden kroon, een apostolisch kruis en een zegenbrief aan István om aan te geven dat hij hem erkende als christelijk koning. Deze erkenning van de paus was een belangrijk politiek gegeven ten opzichte van de andere Europese heersers.

István, zoon en opvolger van Géza, werd hierbij Hongarije's eerste koning (1000-1038) en onder zijn bewind kwam de kerstening pas goed op gang. De Hongaarse leiders hingen na de kerstening geen ander geloof meer aan en tot in de 20e eeuw voerden de heersers van Hongarije de titel apostolisch koning.

Stefanus (István) stichtte kloosters en kathedralen en schonk veel geld aan de kerk. Tot in de verste uithoeken van het land kregen de dorpen een kerk en een geestelijke. Hij probeerde positie van het christendom te verstevigen en de voorheen gangbare heidense gebruiken terug te dringen door middel van verschillende wetten. Hij schafte o.a. het runenschrift af en voerde het Latijnse alfabet in.

Istvan in KecskemetMeerdere malen kwam er opstand in Hongarije tegen het nieuwe gezag, eerst onder Péter, Instván's opvolger, en in 1046 ook tegen de kerk. Op de laatste opstand volgde een langdurige gezagsloze periode, wat pas weer veranderde toen László I (1077-1095) aan de macht kwam. Deze László zorgde ook voor de heiligverklaring van koning in 1083.

Het Protestantisme verbreidde zich in de zestiende eeuw snel door Europa, en ook in Hongarije was destijds een groot deel protestant. Natuurlijk probeerde de katholieke kerk het verloren terrein terug te winnen en de maatregelen hiervan staan bekend als de Contra-Reformatie. Het was niet ongewoon dat heersers hun godsdienst voorkeur af lieten hangen van materiële omstandigheden, en tijdens de periode van en na de Contra-Reformatie (1600-1800) werd de protestantse gemeenschap zo zwaar gediscrimineerd dat velen terugkeerden tot de Katholieke kerk.

De Sovjets verschenen in 1945 als bevrijders, maar bleken in de praktijk veroveraars. Onder het communistische regiem werd streng toezicht gehouden op alle godsdienstige activiteiten. De grondwet van 1949 bracht (naast formele vrijheid van religie) een volledige scheiding van kerk en staat, maar pas in de jaren zestig kwam er enige ontspanning in de relatie tussen kerk en staat.

Pas in 1989 werd Hongarije weer een vrije, democratische republiek en vanaf 1990 is er vrijheid van godsdienst. De grootste gemeenschap is de Protestantse met 2,5 miljoen leden. Daarnaast zijn er Rooms-Katholieke en Orthodoxe, maar ook b.v. Joodse geloofsgemeenschappen. In 2000 vierden de Hongaren officieel dat ze 1000 jaar geleden het Christendom aannamen.


Meer achtergrondinformatie: www.keesbakker.com en www.zending.orgAdvertentie
zet m op voor Es
Last minute vakanties
Vakantie in Hongarije online boeken
Adverteren op onze site
Kiss Tanya, Folkloreshow met traditionele maaltijden
Voor redelijke prijzen en optimale service
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
emigratieboek
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl