Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubriek
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Regio informatie
Provincies
Bács-Kiskun
B-K - Landschap
Steden & Dorpjes
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Eastern Europe
Bungalow net
Szabad fold natuurvakanties
Helemaal het roer om
Hongarije.diamental.nl
Bács-Kiskun - Algemeen, Historie en Naamgeving

De provincie Bács-Kiskun ligt in het grootste deel van Hongarije, de Nagy Álföld, en is in 1950 gevormd van het midden en zuidelijke gedeelte van de voormalige Pest-Pilis-Solt-Kiskun streek, en het noordelijke gebied van de voormalige Bács-Bodrog streek. Bács-Kiskun ligt in het midden van het Karpaten-bekken, en wordt begrensd door de provincie Pest in het noorden, de rivier de Tisza en de provincie Csongrád in het oosten, Joegoslavië in het zuiden en de rivier de Donau in het westen.

Bács-Kiskun wordt ook wel de provincie van de extremen genoemd. Er werden nationale koude en hitte temperatuurrecords gemeten. Bács-Kiskun is het zonnigste gedeelte van het land, en de lente zet hier relatief vroeg en plotseling in. Hoewel de provincie gelegen is tussen twee rivieren (de Donau en de Tisza), voeren de boeren een bijna constante strijd met de droogte.

De neerslag in Kiskunfélegyháza en omstreken ligt (normaal gesproken) ongeveer 80 tot 90 mm lager dan in de omgeving van Baja, waar de boeren op zo'n 606 mm kunnen rekenen. Reeds in 1935 vroeg de schrijver Zsigmond Móricz aandacht voor het gevaar van het wegvloeiende water op de zandige vlaktes. Als gevolg van de toenemende industrie en gebruik van huishoudwater is het waterniveau in de putten de laatste 20 jaar twee tot drie meter gedaald. De beroemde dichter Sándor Petõfi, waarvan een standbeeld staat in het nabijgelegen dorpje Kiskunfélegyháza, heeft de extremiteiten van het weer op de vlakte onsterfelijk gemaakt in zijn gedicht "Kiskunság".

De lucht kan koeler of warmer aanvoelen, afhankelijk van waar je je bevindt. Wij hebben het meegemaakt dat het temperatuurverschil van het terrein waar wij verbleven (omringd door bomen) en dat van onze vriendin (op de puszta) zo groot was dat we bij onze vriendin liepen te rillen in onze winterjas, en bij ons de jas zelfs uitkon! Deze 'zanderige provincie', ook wel de 'boomgaard' van Hongarije genoemd, is voor toeristen niet het meest voor de handliggende gebied, maar heeft met zijn landelijke sfeer qua natuur, cultuur en traditie heel wat te bieden.


Historie en naamgeving

De Koemanen, de Kunok, waren een Turkssprekend nomadisch volk, dat in 1239 door koning Béla IV werd uitgenodigd zich in Hongarije te vestigen, in de hoop dat de nomadische strijders zouden helpen om zijn macht te versterken tegenover de lokale adel. Er was een relatief groot aantal vrije boeren vanwege de privileges die de Koemanen hadden, en ze vestigden boerderijen in de poesta. De veehouderij, eerst koeien en paarden, later schapen, werd ontwikkeld in Kiskunság. Hun nederzettingen vormden drie grote gebieden; Jászság, Nagykunság en Kiskunság. Het "Kun" in de plaats- en provincienaam verwijst nog naar deze nomadenstam, die wel hun taal verruilden voor het Hongaars, maar zich in kleding en uiterlijk nog lang van hun Hongaarse landgenoten bleven onderscheiden.

Hoewel de provincie Kiskunság als zodanig pas 55 jaar oud is, wordt dit gedeelte vaak gezien als het inheemse, authentieke gedeelte. We vinden hier achtergebleven gebieden en grote initiatieven, internationale tolwegen en verlaten landweggetjes. De internationale tolweg (M5) verbindt Boedapest met Szeged en op grotere schaal West-Europa met het Oostblok. De spoorlijn tussen Boedapest en Szeged doet zowel Kecskemét als Kiskunfélegyháza aan en het vliegveld nabij Boedapest is slechts één uur rijden. De regio is het minst dicht bevolkt en meer dan 1/6 van zijn inwoners leven in de hoofdstad van deze provincie, Kecskemét.


Zie ook: Bács-Kiskun; Landschap en tanya'sAdvertentie
Album printer-De leukste foto's in een album
Last minute vakanties
Sprong in het diepe
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Vakantie in Hongarije online boeken
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl