Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubriek
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Regio informatie
Provincies
Bács-Kiskun
B-K - Landschap
Steden & Dorpjes
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Eastern Europe
Bungalow net
Szabad fold natuurvakanties
Helemaal het roer om
Hongarije.diamental.nl
Bács-Kiskun- het landschap

Bács-Kiskun ligt midden in het Karpatenbekken, in de grootste streek van Hongarije op de Nagy-alföld, de grote hongaarse laagvlakte. Gedurende de eeuwen is de regio een agrarisch gecultiveerd - meestal zanderig - gebied, afgewisseld met geploegde velden, tuinen, bebouwde akkers en uitgestrekte grasvlakten. De bosgedeelten zijn kleiner dan het nationale gemiddelde, en de meeste bossen zijn aangeplant. Het betreft voornamelijk dennenbomen en snelgroeiende boomsoorten als populieren en acacia's. Verder zien we hier veel druivenstruiken en Fruitbomen.

Het is een van de vruchtbaarste streken van Hongarije met onder andere lössgrond waarop veel graangewassen verbouwd worden. Het centrum van de "zanderige provincie" werd de hoofdstad van het Hongaarse fruit genoemd. Ieder jaar werden er duizenden wagens met appels, abrikozen en pruimen getransporteerd naar binnen- en buitenlandse markten. De straten van omliggende dorpen worden dan ook opgesierd door diverse fruitbomen, wat vooral in het voorjaar, als alles volop in bloei staat, een lust is voor het oog. Ook de wijnbouw vond hier zijn eigen types wijn, waarbij de cultivaties werden aangepast aan de streek.


Tanya's en waterputten

Typische Hongaarse boerenhofstedeKarakteristiek in het landschap zijn de her en der verspreidde lemen boerderijtjes, ofwel tanya's, die het resultaat waren van het verlangen van de boeren om bij hun landerijen te wonen, zodat ze die beter konden bewerken en beschermen. Er bestaan grote verschillen van mening over de aanwezigheid van de her en der verspreidde (en vaak vervallen) boerderijen (tanya's). De meningen worden beïnvloed door zowel vooroordeel als nostalgie. Zijn ze nutteloze restanten van een verleden of een oase in onze gemechaniseerde wereld. Zijn het startpunten voor nieuwe, floriserende boerderijen of slechts een voorbeeld dat opgevolgd moet worden?

Puszta met waterput op de achtergrondHun oorsprong gaat terug naar de periode die volgde op de Turkse overheersing, toen het benutten en de ontwikkeling van het barre land ontstond. Zowel de centrale als de lokale autoriteiten beschermden de wens van de eigenaren die bij hun land wilden wonen, het wilden beschermen en cultiveren. Karakteristiek was het houden van dieren, eerst veeteelt, daarna het fokken van schapen. Uit deze tijd stammen de waterputten, met als galg naar boven wijzende hefbomen, die gemeenschappelijk werden gebruikt door de met hun vee rondtrekkende herders en nu nog deel uit maken van het landschap.

Later werden de boomgaarden en wijngaarden aangeplant. Druif- en fruitgroei kan zich hier inmiddels roemen op honderden jaren oude tradities. De voordelen van eenheid van huis en werk zorgden er voor dat verscheidene mensen de nadelen van een boerenleven vergaten. De bouw van luxere huizen in de dorpen waren oorzaak van het verval van de tanya's. De functie van vele tanya's veranderde in weekendhuizen, waar de toeristen al snel belangstelling voor kregen en steeds meer tanya's krijgen dan ook de functie van vakantiehuis, waar men de nostalgie van boerenromantiek en pure natuur kan genieten.


Zie ook: Bács-Kiskun; Algemeen, Historie en Naamgeving

Advertentie
Album printer-De leukste foto's in een album
Last minute vakanties
Sprong in het diepe
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Vakantie in Hongarije online boeken
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl