Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubriek
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Regio informatie
Provincies
Steden & Dorpjes
Kecskemét
Kiskunfélegyháza
Kistelek & Csengele
Nagypall
(Ó)Pusztaszer
Pécsvárad
Szeged
Tapioszentmarton
Villány
Zengővárkony
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Voor redelijke prijzen en optimale service
Bungalow net
Wonen en Kopen in Hongarije
Vakantie in Hongarije online boeken
Szabad fold natuurvakanties
Hongarije.diamental.nl

Villány

Naamborden van het stadje VillanyVillány is een beroemd en welvarend wijnstadje, gelegen in de Provincie Baranya en de Villány-regio. Met ongeveer 2.700 inwoners is het een van de kleinste steden. De regio is naar het stadje vernoemd en de naam van het stadje zelf is vermoedelijk een variatie op Villam, Vigla, Vilha, Villiam of Vylliam, een familienaam. Het 1 km oostelijker gelegen dorpje Virágos behoort eveneens tot de gemeente.

Het stadje Villány ligt op 12 km afstand van Siklós met zijn beroemde burcht en 25 km van het grotere Mohács. Nog meer cultuur is te vinden in de leuke en snel bereikbare steden Pécs en Osijek (Kroatië), terwijl de plaats slechts 15 km gelegen is vanaf het beroemde kuuroord Harkány. Villány is het gehele jaar door goed bereikbaar, zowel met de auto als met openbaar vervoer. In de directe nabijheid bevinden zich meerdere meertjes en beekjes, alsmede groene heuvels en bossen.

Hoewel Hongarije overwegend een landklimaat heeft, wordt deze regio beïnvloedt door een voelbare warme luchtstroom afkomstig van de Middellandse Zee. Bovendien houden de bergen de koude wind uit het noorden tegen. Het aangename klimaat, met het grootste aantal zonne-uren per jaar is bijna submediterraan te noemen. (vroege lentes, lange zomers).

Van oudsher is de nederzetting bewoond door Kelten, Romeinen en Serviërs. Aanvankelijk was Villány niet zo aantrekkelijk, omdat over het algemeen werd aangenomen werd dat dit gebied niet zo vruchtbaar was als de nabijgelegen uitgestrekte vlakten. Toen men de bergen echter ging beplanten met wijnranken werd de omgeving snel bevolkt. De oeroude traditie van het wijn maken gaat dan ook helemaal terug tot Keltische tijden.

Wijnberg in VillanyTijdens de Turkse bezetting is ook dit gebied 150 jaar bezet geweest, naderhand kwamen de Serviers en de Duitsers. In de cultuur van Villány ('Willand' in het Duits) is dan ook, net als het stadje Nagypall, de Duitse (Zwabische) invloed goed te voelen, maar ook de Zuid-Slavische cultuur laat hier zijn invloed gelden. De Serviers brachten de Kadarka varieteit mee en de Duitsers jaren later de Kékoportó en de Kékfrankos druiven, samen met hun kennis van wijnbouw, wat de wijnbouw in Villány een nieuwe impuls gaf. Villány maakt deel uit van de Villány-Siklós wijnroute, dus het zal geen verrassing zijn dat de gehele streek hierdoor wordt gedomineerd.

Villány maakt deel uit van de Villány-Siklós wijnroute. De wijngaarden van dit gebied zijn aan beide zijden van de Villány heuvels gelegen, maar vormen desondanks één geheel. Het stadje Villány zelf, is gelegen aan de oostelijke kant van de heuvels. De hoofdstraat van VillanyLangs de hoofdweg van het stadje zijn mooie wijnkelders en allemaal wijnhuisjes gelegen. De oeroude traditie van wijn maken is inmiddels vermengd is met hedendaagse technologie. Het resultaat hiervan, de wijnen met hun volle body, worden door de eigenaren van deze wijnkelders aan hun gasten aangeboden.

Op de foto hiernaast is een deel van de hoofdstraat te zien, waar je lekker de wijn kan drinken, kan kopen bij de wijnboeren, en natuurlijk de nodige terrasjes, waar je lekker kunt eten en drinken. (Uiteraard heeft het stadje diverse restaurants en logeergelegenheden).

Het stadje Villány, dat zichzelf op hun website trots presenteert als wijnstad, raakt ieder jaar weer rond het eerste weekend van oktober in de ban van de festiviteiten die rondom de wijn georganiseerd worden. In dat weekend wordt namelijk het wijnfestival gehouden onder de mythologische naam ‘Bacchus Napok’ ofwel ‘Bacchus dagen’. Voor wie het nog niet weet: In de Romeinse mythologie is Bacchus de god van de wijn en extase.

dansen tijdens feestdagen in de omgevingDe bijeenkomsten vinden onder andere plaats op het Eislingen-tér en rondom het culturele centrum van het stadje, het ‘Művelődési ház’, maar wie zich die dagen in de omgeving bevindt, zal niet ver hoeven te zoeken, aangezien het kleine stadje dit evenement groots aanpakt.

U vindt tijdens deze dagen wijnstraten, openluchtkeukens en folkloristische activiteiten.

Het zal niet als een complete verrassing komen dat in Villány ook een wijnmuseum te vinden is. Deze is gevestigd in de voormalige Teleki-kelder en is naast museum ook wijnproeverij. In het museum worden, naast 50 tot 100 jaar oude wijnen, de traditionele gereedschappen van het wijn maken te tentoongesteld, evenals oude documenten en andere folkloristische overblijfselen. Het museum is tevens het hoofdkwartier van de wijnorde, die belast is met de promotie van de wijnen uit de regio. Het optreden op publieke gelegenheden maken deel uit van een toeristische attractie.

Schiiterende lucht met hangglidersDe hoge bergen en schitterende natuur staan niet alleen garant voor een mooi uitzicht, maar bieden ook ruimte voor sportieve activiteiten als bijvoorbeeld hanggliden. Nauwelijks zichtbaar op de foto van deze schitterende lucht, zijn de hanggliders die boven het topje van de berg hangen.

Heel apart en een bezoekje waard is de openlucht beeldentuin in Villány. De bijzonderheid bestaat voornamelijk uit de manier waarop deze ontstaan is. Jaarlijks komen beeldhouwers uit de hele wereld bijeen om in deze oude marmergroeve te werken. Het marmer is gratis, maar hun werk moet achterblijven, zodat er inmiddels heel wat kunstwerken tentoongesteld staan.

De voormalige steengroeve van de kerk-heuvel (Templom-hegy) van Villány is ook een toeristische attractie voor natuurliefhebbers. De steengroeve bestaat uit een 135 tot 140 miljoen oud, beschermd gebied en is alleen te bezichtigen met toestemming van het Danube Drava National Park. Er bestaan speciale routes, waarbij deze bijzonderheden onder begeleiding van een gids zijn te bezichtigen. Informatie hierover kunt u krijgen bij het Villány-Siklós Wine-Route Travelling Agency.


Het stadje heeft zijn eigen website, maar hoewel daar al een Duits vlaggetje op te zien is, moeten we het (voorlopig nog) doen met Hongaarstalige informatie: www.villany.hu


Met dank aan Annelies voor de foto's & toegespeelde informatie

Advertentie
Album printer-De leukste foto's in een album
Last minute vakanties
Je favoriete foto op canvas
Maak je eigen kaarten met kaartje2go
Eastern Europe
Geheel verzorgd op vakantie met Pharosreizen
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Logiprint voor drukwerk
emigratieboek
Partner van Bolcom
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl