Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Godsdienst
Monumenten
Kálvária
Ópusztaszer
Turul Vogel
(Volks)gebruiken
Mythen & Legenden
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Bungalow net
Helemaal het roer om
Album printer-de leukste foto's in een album
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
Emigratie Handboek
Hongarije.diamental.nl
Kalváriá in Kiskunfélegyháza

Voorkant van het Kalvaria, met aan de zijkanten enkele kapelletjesKalváriá betekent 'kruisweg'. In Hongarije zijn meerdere van dit soort herdenkingen te vinden. Meestal is het een tuin met kleine kapelletjes. In elk kapelletje is een afbeelding van de kruisweg van Jezus te vinden.

In Portugal werd voor het eerst mijn aandacht op zo'n kruisweg gevestigd, waar de kruisweg bij het bedevaartsoord Fátima de naam 'Calvário Húngaro' draagt.

Eenmaal terug in Hongarije kwam dit monument bij mijn Hongaarse buurtjes ter sprake en vertelde mijn buurvrouw Maria mij waar ik in het nabijgelegen stadje Kiskunfélegyháza eveneens een zo'n monument kon vinden, nl. dicht bij plaats waar de maandmarkt wordt gehouden. De fraai bewerkte poort

De eerst beste keer dat ik daar in de buurt was heb ik een bezoek aan dit monument gebracht, maar kwam helaas niet verder dan de fraai bewerkte poort. De openingstijden van het monument staan niet aangegeven, maar gaan doorgaans gelijk op met kerkelijke feestdagen.

Zo vinden er tijdens Maria-vieringen processies plaats vanaf de kerk en wordt er een mis opgedragen, waarna de processie in omgekeerde richting plaatsvindt. Op de foto ziet u nog een deel van het programma dat op de poort prijkte.


Calvário Húngaro

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met het begrip 'Calvário Húngaro', zoals ik hierboven al aangaf, opmerkelijk genoeg tijdens mijn vakantie in Portugal, toen ik een uitstapje naar het bedevaartsoord Fátima maakte. Tussen de twee herderhuisjes die we bezochten stond in de bocht een wegwijzer met daarop vermeld 'Calvário Húngaro' wat verdacht veel op Hongaars leek, dus mijn belangstelling was gewekt!

Het Calvário Húngaro in Portugal maakt onderdeel uit van de weg van het kruis, dat begint bij de zuidelijk rotonde van St. Theresa en eindigt bij de kapel van de Hongaarse St. Stefanus (ofwel St. István). De Heilige Kruisweg bestaat uit 14 kleine kapellen ter herdenking van de Kruisweg van Jezus, en een 15e die de verrijzing uitbeeldt. De glas-in-lood ramen tonen afbeeldingen van Hongaarse Koningen.

De eerste 14 kapellen zijn een gift van Katholieke Hongaarse bannelingen uit westerse landen, en werden op 12 mei 1964 ingewijd. De 15e kapel is op 13 oktober 1992, in bijzijn van de ambassadeur van Hongarije ingewijd, nadat Hongarije van het communisme bevrijd was.

De financiële bijdragen aan het monument gaf de Katholieke Hongaren een manier om hun onvrede te kunnen uiten tegen de communistische overheersing en daarnaast hun energie en gebeden aan Maria's boodschap te verbinden, met als beloning hiervoor de val van het communisme.


De betekenis van de 14 staties van de Kruisweg

Advertentie
zet m op voor Es
Vakantie in Hongarije online boeken
Adverteren op onze site
Kiss Tanya, Folkloreshow met traditionele maaltijden
Voor redelijke prijzen en optimale service
Last minute vakanties
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
emigratieboek
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl