Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze site
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in HU
Feestdagen
Evenementen
Markten
Ópusztaszer
Wijnfeesten
Bezienswaardig
Kuuroorden
Accommodatie
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Bungalow net
Helemaal het roer om
Folkloristische paardenshows bij Kiss Tanya
Szabad fold natuurvakanties
HongarijeToerisme Startplezier
HongarijeToerisme Zoekvinden
Hongarije.diamental.nl
Evenementen in het Ópusztaszer Memorial Park

* Traditionele volksspelen

Spelen zijn al vanaf het begin van civilisatie een belangrijke vrijetijdsbesteding geweest. Tevens was het een belangrijk element voor het bijeenhouden van leefgemeenschappen. De jongste bezoekers kunnen er typisch Hongaarse spelen leren, zoals tag/tig, cirkel spelen, balspelen en gezegden & raadsels.

* Traditionele handvaardigheden

Kinderen kunnen eventjes een een glimp opvangen van het leven van de Hongaarse voorvaders. Ze worden bekend gemaakt met de geschiedenis van gereedschappen en kunnen er een introductie krijgen tot traditionele handvaardigheden als kleding verven, manden maken, smeden, borduren, spinnen, hout snijden, (honing cake) bakken, schoenen maken en potten bakken. Onder leiding van een kunstenaar worden er workshops gegeven van o.a. kleien, vilten, houtsnijden, weven en kaarsendopen.


* Vincent-dag, 22 januari

Dit is het eerste belangrijke evenement van het jaar in het OMP (Ópusztaszer's Memorial Park). Volgens volkstraditie wordt op deze dag de voorspelling over de te verwachten oogsten in verschillende regionen op verschillende manieren gedaan. Hier wordt de methode gebruikt, waarbij een scheut van de wijnrank afgesneden wordt. Als de sappen onmiddelijk uit de wond stromen, zal dat jaar veel wijn verwacht worden.

* Gregory-dag, 12 maart

Vanaf 1860 was het gebruikelijk in Hongarije dat het schooljaar begon rond Gregory dag. Deze dag staat in het teken van het rekruteren van leerlingen voor het nieuwe schooljaar. Vroeger gingen oudere leerlingen van huis naar huis en riepen elkaar naar buiten met traditionele zang. en vroegen daarbij om een contributie voor henzelf en hun leraren. Er werden allerlei lekkere, traditionele maaltijden geserveerd. Deze traditie is in het gedenkpark nieuw leven ingeblazen en al het opgehaalde wordt samen opgegeten. Dit jaar (2006) wordt het gevierd op 13 maart.

* Zegening van het graan: 25 April

In het OMP wordt Mark's dag gewoonlijk op dezelfde dag gevierd - Paasmaandag - als de voedselzegening. Volgens traditie zegent de priester na de mis het graan. Iedereen pakt een plant, neemt het mee naar huis en bergt het zorgvuldig op in het gebedenboek, waar er de rest van het jaar voor gezorgd wordt.

* Hunniális

Het grootste evenement van het OMP wordt ieder jaar gehouden op de laatste zaterdag van juli. De belangrijkste focus is de herdenking van de oude Hongaren, maar het is een dagvullend festival, dus er is voor ieder iets te doen.

* Sint Stefanus dag: 20 augustus

Culturele, folkloristische en toeristische programma's zorgen voor een vol dag programma. Dit is het enige evenement van het OMP waar politieke partijen aan deelnemen. Het is een lange traditie dat een van de leiders van Hongarije een ceremonische preek houdt aan de voet van het Árpád memorial.


Een uitgebreid en actueel programma is op de site van het gedenkpark zelf te vinden.

Advertentie
fotoproduct 4 U - digitale foto's direct in een album
Kocser vakantiehuis
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl