Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze site
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in HU
Feestdagen
Evenementen
Markten
Ópusztaszer
Wijnfeesten
Bezienswaardig
Kuuroorden
Accommodatie
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Bungalow net
Helemaal het roer om
Folkloristische paardenshows bij Kiss Tanya
Szabad fold natuurvakanties
HongarijeToerisme Startplezier
HongarijeToerisme Zoekvinden
Hongarije.diamental.nl
Markten in Hongarije

In Hongarije neemt de markt ofwel vásár een grote plaats in (Zondag = Vásárnap, ofwel marktdag). Deze markten vormen een belangrijk onderdeel van het boerenbestaan. De markten zijn dan ook de uitgelezen plekken om de merkwaardigste bijzonderheden van het Hongaarse landleven te zien.

Naast de handel wordt door de lokale bevolking de markten en evenementen beschouwd als trefpunten waar men, onder genot van paprikaworsten en gebraden varkensvlees (overgoten met bier), de laatste nieuwtjes kan uitwisselen. Ook vindt men er de traditionele houten tobbes, lángos en stevige, gekruide maaltijden. Hongaren vinden het namelijke een groot genoegen om te eten in de open lucht.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de grote maandmarkten, die een commercieel karakter hebben, en de kleinere dagmarkten waar het accent op levensmiddelen ligt. Vooral de dagmarkten onderscheiden zich van de markten zoals we die in Nederland kennen.


Dagmarkten
Lokale boeren en boerinnen staan al sinds jaar en dag voor dag en dauw op om hun waren aan de man te brengen, omdat het een belangrijk deel van hun sociale leven is. Dat blijkt vaak ook uit het assortiment dat aangeboden wordt; hier een bloemkooltje, daar twee worteltjes en tussen de zakjes paprikapoeder (vaak zelfgemalen) en rauwe bonen (zelf geteeld, ontdopt en verpakt), prijkt vooral in het voorjaar het bloemen aanbod op een stukje krantenpapier of in een hergebruikt yoghurtbakje. Dit zijn vaak uitgespitte planten uit eigen tuin, en enkele soorten zouden wij als onkruid bestempelen; een betere groeigarantie kan men niet wensen!
Bijna ieder dorp of stadje heeft zijn eigen marktplein waar meerdere malen in de week vornamelijk levensmiddelen te koop zijn. Deze markten beginnen vrij vroeg en zijn meestal rond 11 uur 's ochtends weer afgelopen.

Maandmarkten

Op deze evenementen ligt het accent op gebruiksartikelen, maar er worden ook beesten verhandeld, soms zelfs vanuit de achterbak van een auto. Verder vind men er veel kleding, schilderijtjes van heiligen, meubelen en huishoudelijke artikelen. Ook zijn er tweedehandse goederen te vinden, al dan niet antiek.


Deze maandmarkten vinden meestal plaats op een vaste (1e,2e,2e of 4e) zondag van de maand en zijn doorgaans om 12 uur afgelopen. Het beste kunt u informeren bij het plaatselijke touristeninformatiecentrum of en wanneer er een markt bij u in de buurt plaats is.


Hieronder volgen een aantal markten in onze regio:

Kistelek - iedere 1e zondag van de maand
Lajosmizse - iedere 1e zondag van de maand
Kiskunfélegyháza - iedere 2e zondag van de maand
Nagykörös - iedere laatste zondag van de maand


Kecksemét - op zaterdag- en zondagmorgen rommel/antiek markt


Advertentie
fotoproduct 4 U - digitale foto's direct in een album
Kocser vakantiehuis
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl