Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
Band met Hongarije
Eigen-aardigheden
 
Advertentie
Helemaal het roer om
Album printer-De leukste foto's in een album
Bungalow net
Szabad fold natuurvakanties
Adverteren op onze site
Voor redelijke prijzen en optimale service
Hongarije.diamental.nl
Eigen-aardigheden

Een specifiek Hongaarse groet is "csókolom", wat "ik kus u(w hand)" betekent. Deze groet is niet algemeen, maar wordt doorgaans als beleefdheidsgroet gebruikt van jongeren naar ouderen, of van de man aan de vrouw. Wanneer Hongaren bekenden tegenkomen, schudden ze altijd de handen. Zelfs de jongere generatie houdt deze traditie hoog.

Wanneer een Hongaar de vraag "Hoe gaat het met je?" stelt, is dit meestal geen algemeenheid. Hij/zij meent deze vraag en is daadwerkelijk geïnteresseerd in het antwoord. Een kort "goed, dank je" wordt over het algemeen als onbeleefd ervaren. Als buitenlander wordt een kort antwoord gelukkig vaak door de vingers gezien, en afgeschreven als een tekort aan talenkennis.

Het scheelt natuurlijk wel of je in een toeristisch gebied verblijft, of net als wij wat landelijker. Wat mij vooral is opgevallen, is de (soms wat kinderlijke) nieuwsgierigheid. Zo hebben we het meegemaakt dat we aangesproken werden door een oud vrouwtje, die ons vroeg of ons ijsje lekker was, waar we het gekocht hadden en hoeveel we er voor betaald hadden. Ook op de markt is het niet ongewoon om aangehouden te worden en ondervraagd over je aankopen (prijs, herkomst en doel waarvoor je het hebt aangeschaft).

Toen ik met mijn (getinte) kleinzoon op de markt was, werd mij uitvoerig gevraagd waar zijn vader vandaan kwam en wat ze in Hongarije kwamen doen. Tot mijn grote verbazing (en hilariteit) zagen we later dat deze man zijn eigen standplaats verlaten had en ons achterna gelopen was om te zien wat we verder allemaal kochten. Een gedrag dat hier in Nederland al snel als bedreigend ervaren zou worden. De verkoopster van één van de winkels kon het zelfs niet nalaten om zijn huid te voelen. Aandoenlijk en bijna niet voor te stellen in deze tijd.

Ons werd verteld dat Hongaarse mannen de vrouw geen hand gaf. Vanuit westers standpunt kan dit als onbeleefd worden ervaren, en in het begin stond ik er als vrouw maar een beetje bij. Goed geinformeerd keek ik wel uit om niet met uitgestoken hand te blijven staan?!

Later las ik dat het niet schudden van een vrouwenhand een vorm van respect is. Vanaf dat moment sta ik er niet zomaar een beetje op de achtergrond bij. De ervaring leert dat de Hongaarse mannen niet te beroerd zijn om een aanpassing te maken. Een uitgestoken hand is bij mij nog niet geweigerd. Soms wordt deze geschud, vooral als het om zakelijke contacten gaat, maar zo nu en dan wordt ik getrakteerd op een zeker niet westerse, maar o zo charmante handkus!Advertentie
zet m op voor Es
Vakantie in Hongarije online boeken
Last minute vakanties
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Expats_Over Leven
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl