Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Ambachten
Hongaarse Muziek
Hongaarse Dans
Musea
Exposities
Hongaarse Films
Beroemde Hongaren
Besnyö, Eva
Capa, Robert
Puskás, Ferenc
Kertész, Imre
László, Philip
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
 
Advertentie
Het tweede huis
Szabad fold natuurvakanties
Bungalow net
Partner van Bolcom
emigratieboek
Voor redelijke prijzen en optimale service
Logiprint voor drukwerk
Hongarije.diamental.nl
László, Philip Alexius (1869-1937), Societyschilder

Philip Alexius de László (1869-1937) was één van de meest belangrijke societyschilders van de vroege 20ste eeuw. Hij is geboren als zoon van een eenvoudige familie en opgeleid aan diverse kunstacademies, waarbij hij al spoedig portretten in opdracht van de High Society maakte, waar onder ook een aantal Nederlandse portretten. Het meeste van zijn werk is privébezit en zijn vandaag de dag te bewonderen in musea, kastelen en landhuizen.

Levensloop

Philip de László is de naam waaronder de schilder bekend geworden is, nadat hij in 1912 door keizer Franz Joseph tot de adelstand verheven werd. Zijn familie had eerder (in 1891) al de naam László aangenomen, maar de schilder is op 30 April 1869 in Boedapest geboren onder de naam Laub Fülöp Elek. Hij was de oudste zoon uit een familie van negen kinderen, waarvan er slechts vijf overleefden. Hij was al vanaf zeer vroege leeftijd gedreven om kunstenaar te worden. Dit werd nog eens ondersteund door zijn hard-werkende natuur.

Op een ongewoon jonge leeftijd verkreeg hij door zijn talent een plaats als student op de National Academy of Arts (1885-89), met Bertalan Székely en Károly Lotz als onderwijzers; daarna bezocht hij de Royal Bavarian Academy of Art in München (1889-90 en 1891-92), onder Liezen-Mayer; en de Académie Julian in Paris (1890-91), onder Jacques-Jules Lefebvre en Benjamin Constant.

1900 was een beslissend jaar voor de László. Niet alleen trouwde hij in juni zijn Ierse geliefde Lucy Guinness, maar ook reisde hij, na het schilderen van enkele leden van de Duitse Keizerlijke Familie, naar Rome om Paus Leo XIII te schilderen, wat hem én internationale faam bracht, én opdrachten van bijna alle koninklijke hoven van Europa: keizer Willem II van Duitsland (1910), koningin Elizabeth als klein meisje (1933) en koningin Marie van Roemenië (1936). Maar hij portretteerde ook president Theodore Roosevelt (1908) en de schrijfster Vita Sackville - West (1910).

Na de dood van hun babydochter in Boedapest in 1903, verlieten de László en zijn vrouw hun studio-huis dat ze daar gebouwd hadden om in Wenen te wonen, waarna ze zich in 1907 in Engeland vestigden. Daar boekte hij zijn grootste successen. Tegen die tijd hadden zij drie zonen; Henry, Steven en Paul. De twee zoons, Patrick en John, die in Londen geboren werden completeerden de familie. Vanuit deze basis reisde László de wereld over van de ene succesvolle opdracht naar de andere.

Hij bevestigde wereldwijd de reputatie die hij als jonge man zo snel opgebouwd had. Bij zijn overlijden had hij 22 ordes en 17 medaillles van verdienste ontvangen van koninklijke en presidentiële machthebbers in de hele westerse wereld. De László verklaarde later in zijn cariere dat hij zo'n 2.700 portretten gemaakt heeft. Men schat echter dat hij in zijn 50 werkjaren meer dan 5.000 olieschilderijen gemaakt heeft, het merendeel portretten waaronder een aantal voorbereidende olieschetsen. Niettemin viel de László na de tweede wereld oorlog in vergetelheid.


De László Archive Trust

In 2004 is het "de László Archive Trust" in het leven geroepen, opgezet door Damon de László, voorzitter van de Bradshaw Foundation. Het de László Archive Trust heeft o.a. aan de Nationale Portret Gallerie in Londen een groot aantal krantenartikelen en correspondentie van László geschonken, waaronder brieven tussen de László en sommige van de interessantste en belangrijkste mensen uit zijn periode, van staatsmannen en diplomaten tot kunstenaars, schrijvers en musici. Deze unieke collectie verschaft naast inzicht in zijn werk, ook een waardevol inzicht in zijn rol als getuige van de historische en politieke gebeurtenissen van zijn tijd.

De Trust heeft ook de restauratie van één van László's vroegere meesterwerken, een portret van zijn vrouw Lucy Guinness, gefinancieerd. Daarnaast heeft de trust twee tentoonstellingen ondersteund: 'A Brush with Grandeur' en 'de László in Holland'.


Tentoonstelingen

'A brush with Grandeur' is een expositie die in Januari 2004 bij Christie’s in Londen werd gehouden, gepresenteerd door het Hongaarse Ministerie van Cultureel Erfgoed als onderdeel van Magyar Magic, het Festival van de Kunst van het Hongaarse Culturele Centrum in Londen, van November 2003 tot November 2004. Deze expositie werd een groot succes en heeft gezorgd hebben voor een hernieuwde belangstelling voor deze schilder.

In 1901 kreeg de László zijn eerste Nederlandse opdracht: het portretteren van Adele van Loon. In 1910 volgde het portret van haar echtgenoot Louis van Loon. Ter gelegenheid van de schenking van deze portretten aan Museum Van Loon was van 3 maart tot 5 juni 2006 de tentoonstelling 'De László in Holland' in het museum van Loon te zien. Deze tentoonselling trok bijna 19.000 bezoekers.

Van de meer dan 50 getraceerde Nederlandse portretten werden er een 25-tal tentoongesteld, afkomstig uit particuliere collecties in Amerika, Canada, Engeland, Frankrijk en Nederland. De geportretteerde Nederlanders behoorden allen tot de Nederlandse elite. Zo schilderde de László onder andere portretten van de familie Cremer (Deli Maatschappij), Jurgens (Unilever), Loudon (Shell), de Stuers, Schimmelpenninck en van Tuyll van Serooskerken.


Catalogue Raisonné

De publicatie van 'The Catalogue Raisonné of the works of P.A. de László' zal verder bijdragen aan de vernieuwde erkenning van deze belangrijke kunstenaar en hem zijn rechtmatige plaats tussen zijn grote tijdgenoten als John Singer Sargent, Sir John Lavery en Giovanni Boldini teruggeven.

'The Catalogue Raisonné' is eveneens een initiatief van het 'de László Archive Trust'. In eerste instantie is er gesproken over de uitgave van een gedrukte publicatie van de Catalogue Raisonné. Het zou echter teveel tijd in beslag nemen en te duur worden om dit te realiseren, zelfs wanneer men het uit zou spreiden over een aantal volumes en jaren.

De Catalogue Raisonné zal daarom online en op CD gepresenteerd zal worden. Het wordt een werk in uitvoering en het materiaal wordt ge-update wanneer er meer informatie over de László's oeuvre ontdekt wordt. Men streeft er naar de eerste selectie van beschrijvingen in de herfst van 2007 te publiceren ter ere van de 70ste verjaardag van László’s dood (22 november), en de 100ste verjaardag van zijn eerste tentoonstelling in Engeland, bij de Fine Art Society teLonden.

Ieder portret zal begeleid worden door een volledige academische beschrijving van het schilderij zoals maat en materiaal, tezamen met details en feiten als tentoonstellingsgeschiedenis, bibliografie, analyses en de historische context van het schilderij.

Er wordt begonnen met schilderijen van publieke of semi-publieke collecties, musea, universiteiten, clubs, etc en het is de bedoeling links aan te brengen naar schilderijen van andere kunstenaars, van dezelfde modellen, zodat het mogelijk wordt om verschillende portretten van dezelfde familie in beeld te krijgen.


Meer informatie

In samenwerking met museum van Loon is door uitgeverij Waanders een boek met portretten van László uitgebracht .

Bezoek ook de engelstalige website van de László Archive Trust voor actuele informatie.


Advertentie
Steen in de rivier
Vakantie in Hongarije online boeken
Last minute vakanties
Album printer-De leukste foto's in een album
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
Wereldkids
Adverteren op onze site
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl