Hoofdpagina I Onderwerpen I Site-info I Actueel I Linken en Adverteren I Linkpartners I Hongarije-Startpagina I Contact I Bookmark deze Rubriek
 
Rubrieken
 
Algemeen
Huis in Hongarije
Vakantie in Hongarije
Stad & Streek
Flora & Fauna
Kunst & Cultuur
Traditie & Religie
Eten & Drinken
Literatuur
Diversen
Band met Hongarije
Frouke & Eddy
Willeke & Harrie
Inge
Wim & Ina
Aart
Eigen-aardigheden
 
Advertentie
Helemaal het roer om
Album printer-De leukste foto's in een album
Bungalow net
Szabad fold natuurvakanties
Adverteren op onze site
Voor redelijke prijzen en optimale service
Hongarije.diamental.nl
Frouke en Eddy en hun kleine dorp met een grote naam...

De pince gallerie in NagypallEddy Smid en Frouke Schouwstra zijn sinds 1984 enthousiaste Hongarijegangers. Eddy is fotograaf en Frouke schrijfster. Sinds 1998 wonen ze een groot deel van het jaar in een schitterend oud huis in Nagypall, dat ze met veel liefde opgeknapt en ingericht hebben. Het huis en de binnenplaats een inspirerende plek zijn geworden, die zich uitmuntend lenen voor de culturele, creatieve en educatieve vakantieweken en workshops die Eddy en Frouke organiseren.

Ook de monumentale wijnkelder is geheel in stijl gerestaureerd, en in 2002 zijn Frouke en Eddie daar een galerie begonnen. Zie ook ons artikel bij Kunst & Cultuur.

De tentoonstellingen zijn seizoensgebonden en ieder jaar stellen ze een nieuwe tentoonstelling samen, waaruit hun fascinatie voor Hongarije en de Hongaren blijkt. Daarbij worden de foto's van Eddy/Oszkar gecombineerd met voorbeelden van Hongaarse (volks)kunst. De opening van het nieuwe seizoen wordt altijd uitbundig gevierd, en gaan samen met de 1 mei viering in het dorp zelf.

De feestelijkheden zijn van oorsprong een initiatief van Eddy en Frouke, naar aanleiding van de opening van de eerste tentoonstelling (inmiddels is de 6e al in aantocht). Ze hebben daarbij het hele dorp betrokken, samen met bevriende vrienden-muzikanten en dansers.

De eerste keer was er sprake van een dubbele opening: van de galerie in het algemeen en van de eerste tentoonstelling in het bijzonder. De galerie werd officieel door de burgemeester van Nagypall geopend en na afloop is iedereen blijven eten; krumpli-paprikas, voor zo'n 60 man. "pffff, ben er nog moe van :-)" verzuchtte Frouke bij herinnering daar aan. In de jaren daarna is een en ander steeds meer uitgegroeid tot een echt dorpsfeest, een ontzettend leuke dag waar iedereen in en om het dorp elk jaar weer rekening mee houdt, pogácsa voor bakt of anderszins meehelpt. Frouke en Eddy leveren stapels hollandse kaasblokjes en stroopwafels. "Helpt niks, ook stapels verdwijnen als sneeuw voor de zon!"

Bij de toetreding tot Europa, die immers ook op 1 mei viel, was de galerie het internationale middelpunt van het dorp. Tijdens de toespraaken van de burgemeester en Frouke liepen 5 in klederdracht gestoken jongelui met alle toepasselijke vlaggen in het gelid voor de galerie. Dat jaar heeft de vrouwenvereniging bij Frouke het heft uit handen genomen en nu koken ze elk jaar een enorme hoeveelheid babgulyas. Liefhebbers kunnen hiervoor terecht in het dorpshuis, waar 's ochtends eveneens kinderspelletjes en dergelijke georganiseerd worden.

De feestelijkheden worden gecombineerd met nóg een andere (1 mei) traditie; een leuke oude gewoonte die de wegen het in de provincie Baranya een feestelijk uiterlijk geven. Elk jaar worden er de avond/nacht voor 1 mei traditiegetrouw bij lieve (huwbare) meisjes meibomen (Majusfa) opgesteld door de jongen(s) die in zo´n dametje geinteresseerd zijn (of door hun vaders als de vrijertjes nog maar 4 jaar zijn. Deze meiboom is een versgekapte boom uit het bos : voor kleine meisjes een kleintje, voor grote meisjes een mooie, dunne hoge. De bomen worden versierd met linten, er wordt een fles wijn in de top gehangen en dan wordt ie in een gat bij het huis van de "geliefde" gezet. Heel populaire dames hebben er wel eens twee of zelfs drie!

Het opzetten van de 1 meiboom voor de Pince GalleriaFrouke zegt hierover "Ik ben weliswaar niet huwbaar en ook niet jong meer, maar ook bij de Pince wordt sinds een paar jaar met veel lol de dag vóór de opening een meiboom opgericht. Dit wordt gedaan door Eddy, samen met Sándor, onze buurman-vriend (deskundige op dit gebied), en eventueel aanwezige andere vrienden." Het planten van de boom gaat uiteraard gepaard met het nuttigen van een glaasje palinka. Op de openingsdag ziet het geheel rond de Pince er daardoor extra feestelijk uit. "Overigens .... die fles wijn wordt uiteindelijk van oudsher genuttigd door de heren boomoprichters, die enige tijd na 1 mei heel gedienstig als groep de bomen weer komen weghalen, om ze ergens buiten het dorp tot vreugdevuur te maken. Dubbel lol dus! En laat niemand roepen wat zonde van die bomen....ze worden 'gestolen' uit bossen en bosjes van de mensen zelf, waar ze aangeplant zijn als brandhout-/kaphoutbos, dat toch uitgedund moet worden".

uitvoering van de openingsdans bij de pince galleria in NagypallDe opening van het tentoonstellingsseizoen vindt plaats met veel (Nederlandse) vrienden & dorpsgenoten, maar ook mensen uit Pécs en omstreken, en speelt zich grotendeels af vóór de Pince. De dansers nemen daarbij gewoon de straat in beslag (waarbij de hele busdienstregeling in de war gestuurd wordt)

Hoewel dorp Nagypall, net als veel dorpen op het Hongaarse platteland, met leegloop kampt heeft het een rijke geschiedenis. Van oorsprong was Nagypall een half Hongaars, half Zwabisch dorp (de Zwabische naam is Pahl) en het is deze mengeling van culturen die het dorp zo interessant maakt. Terwijl Eddy met zijn camera de indrukken van Nagypall vastlegde, verdiepte zijn vrouw Frouke zich in de geschiedenis van het dorp. Het boek oog in oogDit resulteerde in een viertalig boek ("SZEMTŐL SZEMBEN, Nagypall tükörben / EYE to EYE, Nagypall reflected / OOG in OOG, Nagypall weerspiegeld / AUGE in AUGE, Nagypall reflektiert "), dat de veranderingen in het dorp laat zien, en tegelijk het verleden met het heden verbind door gewone verhalen te vertellen van gewone mensen in het Hongaarse dorp. De fotografische indrukken van Eddy werden door Frouke verwoord en gecomplementeerd met oude foto's die werden uitgeleend door inwoners van het dorp zelf.

In 2006 werd daarom bij de opening van de galerie meteen hun boek feestelijk ten doop gehouden. Op de hoofdweg stonden bij deze gelegenheid twee muziekkapellen opgesteld; een Zwabische en een Hongaarse. Het feest werd geopend met een Hongaarse zigeunerdans, de csárda, waarna de Zwaben een strakke marsmuziek ten gehoren brachten.

2006 was voor Frouke en Eddy een gedenkwaardig jaar. "Echt heel fantastisch want toen hebben we ons boek ten doop gehouden (zie onze site, anders wordt dit een ellenlang verhaal). Bij die 5e tentoonstelling vonden we het wel leuk om de opening samen te laten vallen met de presentatie van ons geesteskind". Frouke zegt zelf dat door het maken van het fotoboek hun leven veranderd is. Je ontwikkelt een andere manier van kijken; kleine, veelzeggende details krijgen hierbij een totaal andere dimensie.


De tentoonstelling is van mei tot september geopend:
Iedere dag van 13.00 tot 17.00, behalve woensdags.

Nagypalli Pince Galéria
7731 Nagypall
Szabadság ut 38/b
Tel: (0036)72-466367/72-466431

Website www.oszkar-photography.info
email pincegaleria@oszkar-photography.info


Op hun website zijn een aantal mooie foto's te bezichtigen!!!Advertentie
zet m op voor Es
Vakantie in Hongarije online boeken
Last minute vakanties
cheap tickets _ goedkope vliegreizen
Effe weg _ Supervoordelige busreizen
Gerijpt door de zon
Google
 
Web diamental.nl
 
Copyright en webdesign: diamental.nl